De Acceptance Quality Limit (AQL) methode voor kwaliteitscontrole

aql-kwaliteitscontrole-china

In de wereld van internationale handel en kwaliteitscontrole is de term ‘AQL’ een frequent gehoord begrip. Maar wat betekent AQL precies, en waarom is het zo cruciaal in het proces van kwaliteitscontrole, specifiek in China? AQL staat voor ‘Acceptable Quality Limits’, het is een methode die gebruikt wordt om te bepalen of een productie aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet. Deze blog gaat dieper in op de AQL methode en hoe deze wordt toegepast binnen kwaliteitscontroles.

De betekenis van AQL

AQL, of Acceptable Quality Limits, is een statistisch meetinstrument dat helpt om te beslissen of een partij van een product geaccepteerd of afgewezen moet worden. Het is een essentieel component van kwaliteitscontrolesystemen die worden gebruikt door fabrikanten wereldwijd, met een bijzonder sterke nadruk in China – waar grote volumes van productie plaatsvinden. De betekenis van AQL gaat verder dan een simpele definitie. Het vertegenwoordigt de maximale foutenmarge die als acceptabel wordt beschouwd tijdens een willekeurige steekproefcontrole van een productiepartij. Wanneer we spreken over ‘acceptable quality limits’, dan hebben we het over de grenswaarde waarbinnen het aantal defecten in een steekproef nog steeds als acceptabel wordt beschouwd voor het proces van de batch-goedkeuring.

De AQL methode uitgelegd 

De AQL methode wordt gebruikt om een steekproefgrootte voor inspectie vast te stellen en de acceptatie- of afkeurniveaus voor die steekproef te bepalen. Bijvoorbeeld, een AQL van 1% betekent dat de kwaliteitscontroleur niet meer dan 1% defecte items in de steekproef mag vinden. Als het aantal defecten deze limiet overschrijdt, wordt de hele partij mogelijk afgewezen.

Hoe wordt AQL toegepast in kwaliteitscontroles: AQL check

Bij onze kwaliteitscontroles in fabrieken in Vietnam en China, gebruiken we  de AQL check standaard. Onze inspecteurs selecteren willekeurig monsters uit een partij en voeren tests uit om te beoordelen of deze monsters voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Als de resultaten binnen de AQL vallen, wordt de partij goedgekeurd. Een AQL check begint met het bepalen van het acceptatieniveau dat geschikt is voor het product en de markt waarvoor het bestemd is. Het gebruik van de AQL tabel helpt bij het bepalen van de steekproefgrootte en het acceptatie- en afkeurniveau. Onze inspecteur zal de steekproef vervolgens testen tegen de vastgestelde criteria.

SAMPLE SIZE AQL TABEL

Bijlage 1: Sample Size AQL tabel – EWD-Compass Sampling plan normal inspection

AQL TABEL – AQL voorbeeld Acceptance Quality Levels

Bijlage 2: AQL voorbeeld Acceptance Quality Levels

Het belang van AQL voor importeurs

Voor importeurs, met name diegene die producten uit China en Vietnam importeren, is begrip van de AQL methode onmisbaar. Het stelt hen in staat om consistente productkwaliteit te waarborgen en hun belangen te beschermen. Het kiezen van de juiste AQL niveaus is essentieel om te voldoen aan consumentenverwachtingen en succesvol te importen vanuit China of Vietnam.

EWD-Compass en AQL

Bij EWD-Compass hanteren we de AQL methode om ervoor te zorgen dat de producten die we inspecteren voor onze klanten voldoen aan hun specifieke kwaliteitseisen. We begrijpen dat ‘acceptable quality limits’ variëren per product en per klant, en daarom stemmen we de AQL-normen af per kwaliteitscontrole op de wensen van de klant. Het begrijpen en toepassen van de AQL methode is essentieel in de handhaving van kwaliteitsstandaarden, vooral wanneer je te maken hebt met de massaproductie uit China en Vietnam. 

Wat deze kwaliteitsstandaarden precies zijn, en welke punten gecontroleerd dienen te worden zal vooraf in samenspraak tussen importeur, fabrikant en EWD-Compass afgestemd worden.  

Voor meer informatie over hoe AQL kan worden toegepast op jouw kwaliteitscontrole, neem contact op met ons en zorg voor de beste kwaliteit van jouw producten.

Related articles
All items
EWD-map-netherlands
EWD-Compass B.V. Everdenberg 7
4902 TT Oosterhout
Netherlands
EWD-map-china
EWD-Compass China Room 12B03
Shangdong International Building 1
No. 1926 Canghai Road
315041 Ningbo, China
EWD map-vietnam
EWD-Compass Vietnam No SAV8-0906 block 8
The Sun Avenue apt bld
28 Mai Chi Tho, An Phu Ward,
Thu Duc City, Ho Chi Minh City.