Alles over de afmetingen van zeecontainers. Ontdek welke container het meest geschikt is!

Afmetingen zeecontainers -banner

De welbekende zeecontainer is in het hedendaagse internationale transport ondenkbaar. Deze veelzijdige containers spelen een cruciale rol voor het efficiënt vervoeren van goederen over de hele wereld, waarbij ze worden ingezet voor weg-, trein- en zeetransport. In deze blog verkennen we de standaard zeecontainer afmetingen en de capaciteit die de containers bieden.

De geschiedenis van zeecontainers

De zeecontainer werd geïntroduceerd in de jaren 30 van de vorige eeuw, men stuitte op problemen met het overladen van goederen van treinverkeer en begon de standaardmaten van de container aan te nemen. Hoewel het nog twee decennia duurde voordat de zeecontainers wereldwijd werden gebruikt, wordt deze uitvinding beschouwd als de belangrijkste van de 20e eeuw. Een veel gebruikte maatstaf in de scheepvaart is de Twenty Foot Equivalent (TEU). In Rotterdam komen tegenwoordig jaarlijks zo’n 15 miljoen TEU binnen.

Het grootste containerschip in de wereld is de MSC Loreto, met een indrukwekkende 24.346 TEU aan laadcapaciteit.

De standaardafmetingen van zeecontainers

In de onderstaande tabel vind je de standaard zeecontainerafmetingen. Het gaat in dit overzicht om de globale binnenmaten.

De diverse Special Equipment Containers en hun functies

Naast Standaard Containers, wordt er in de Internationale scheepvaart ook gebruikgemaakt van zogeheten Special Equipment Containers. De meest voorkomende Special Equipment Containers zijn:

  • Flatracks: Met een flatrack container kun je goederen vervoeren die qua hoogte en/of breedte niet in een standaard container passen. Denk aan een graafmachine, boot of een grote industriële machine of onderdelen. Deze containers zijn zowel van bovenaf als van de zijkant te lossen. De Flatrack container heeft twee afmetingen, waaronder 20ft (5,62m x 2,20m x 2,23m) en 40ft (12m x 2,43m x 2,10m)
  • Open top containers: Open top containers zijn van boven open en hierdoor geschikt voor lading en lossing van bovenaf. De handeling kan zowel met een kraan als een heftruck worden gedaan. Ook worden deze containers gebruikt voor goederen die ‘uitsteken’ en daarmee hoger zijn dan de standaard containermaten. De container is bovendien voorzien van een stevig dekzeil om de lading te beschermen tegen wind en water. De Open top container heeft twee afmetingen, waaronder 20ft (5,89m x 2,31m x 2,35m) en 40ft (12m x 2,35m x 2,34m)
  • Open side containers: Dit type container kan via de zijkant worden geladen en wordt daarom veel gebruikt voor opslag van vloeistoffen, vaten of pallets. De Open side containers zijn bedoeld voor ‘uitstekende’ goederen, en hebben derhalve geen zij- of bovenkant/maten. De lengtes zijn standaard circa 6 en 12 meter
  • Reefers: Vervoer je voedsel, levende planten of andere zaken die gekoeld dienen te worden, dan is de zogeheten reefer cq gekoeld transport een optie. De Reefer heeft twee afmetingen, waaronder 20ft (5.44m x 2.26m x 2.24m) met een CMB van 27 en 40ft (11.55m x 2.26m x 2.24m) met een CBM van 58.
  • 45 ft containers: Wellicht ietwat onverwachts, maar vanuit Azië vallen 45 voet containers onder special equipment. Dit is mede doordat reders hier geen vaste contracten op afsluiten, en de beschikbaarheid niet in alle havens gelijk is. De zeecontainer afmetingen zijn 13,35m x 2,33m x 2,39m.

 

Efficiënt Containervervoer met EWD-Compass

Special Equipment Containers zijn natuurlijk lastiger efficiënt te stapelen dan de reguliere containers. Ook ben je afhankelijk van de beschikbaarheid per rederij en haven, de kosten van een Special Equipment Container kunnen daarom wekelijks veranderen.EWD-Compass heeft ruim 15 jaar ervaring in het verschepen van duizenden containers wereldwijd. Heb je een vraag over welke container het best bij je past, of hoe je jouw container het efficiëntst kunt benutten, neem vrijblijvend contact met ons op! 

Geïnteresseerd in importeren vanuit Vietnam? Lees alles over zakelijk importeren vanuit Vietnam  of wil je meer weten over douane- en invoerrechten? Lees dan douanerechten bij import uit China.

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen
EWD-map-netherlands
EWD-Compass B.V. Everdenberg 7
4902 TT Oosterhout
Nederland
EWD-map-china
EWD-Compass China Room 12B03
Shangdong International Building 1
No. 1926 Canghai Road
315041 Ningbo, China
EWD-map-vietnam
EWD-Compass Vietnam No SAV8-0906 block 8
The Sun Avenue apt bld
28 Mai Chi Tho, An Phu Ward,
Thu Duc City, Ho Chi Minh City.