De welbekende zeecontainer is in het hedendaagse internationale transport ondenkbaar. Deze veelzijdige containers spelen een cruciale rol voor het efficiënt vervoeren van goederen over de hele wereld, waarbij ze worden ingezet voor weg-, trein- en zeetransport. In deze blog verkennen we de standaard zeecontainer afmetingen en de capaciteit die de containers bieden.
De zeecontainer werd geïntroduceerd in de jaren 30 van de vorige eeuw, men stuitte op problemen met het overladen van goederen van treinverkeer en begon de standaardmaten van de container aan te nemen. Hoewel het nog twee decennia duurde voordat de zeecontainers wereldwijd werden gebruikt, wordt deze uitvinding beschouwd als de belangrijkste van de 20e eeuw. Een veel gebruikte maatstaf in de scheepvaart is de Twenty Foot Equivalent (TEU). In Rotterdam komen tegenwoordig jaarlijks zo’n 15 miljoen TEU binnen.
Het grootste containerschip in de wereld is de MSC Loreto, met een indrukwekkende 24.346 TEU aan laadcapaciteit.
In de onderstaande tabel vind je de standaard zeecontainerafmetingen. Het gaat in dit overzicht om de globale binnenmaten.
Naast Standaard Containers, wordt er in de Internationale scheepvaart ook gebruikgemaakt van zogeheten Special Equipment Containers. De meest voorkomende Special Equipment Containers zijn:
Special Equipment Containers zijn natuurlijk lastiger efficiënt te stapelen dan de reguliere containers. Ook ben je afhankelijk van de beschikbaarheid per rederij en haven, de kosten van een Special Equipment Container kunnen daarom wekelijks veranderen.EWD-Compass heeft ruim 15 jaar ervaring in het verschepen van duizenden containers wereldwijd. Heb je een vraag over welke container het best bij je past, of hoe je jouw container het efficiëntst kunt benutten, neem vrijblijvend contact met ons op!
Geïnteresseerd in importeren vanuit Vietnam? Lees alles over zakelijk importeren vanuit Vietnam of wil je meer weten over douane- en invoerrechten? Lees dan douanerechten bij import uit China.